Många vill slippa munskydd

ansiktsmask mallorca

På Balearerna gäller obligatoriskt munskydd i offentliga miljöer. Slarvet är utbrett och därför har myndigheterna infört tuffa böter.

Men som ofta med tvingande regler och bindande föreskrifter finns undantag. Kravet på munskydd är inte heller utan sina avsteg.

Självklart behöver inte människor med olika former av uppenbara problem med andningen bära ansiktsmask. En täckt näsa försvårar ju en redan ansträngd vardag. Lika självklara undantagna är personer med olika former av rörelsehinder.

Och sedan finns de som bara inte gillar att ta på sig munskyddet.

Så vad som nu händer på Mallorca är att sjukvården nästan drunknar i ansökningar från alla som vill slippa. Få ett intyg att hålla upp inför lokalpolisen, när de gör sina kontroller.

Motiven är många men ”torr i halsen” och ”oro” är två av favoriterna. Skäl som läkarna kategoriskt avslår. Deras krassa budskap är att vill du inte ta på dig munskyddet, så ska du undvika gator och torg.

Och definitivt inte gå runt och shoppa.

Läkarna vill att alla ska förstå att nu är sammanhållning viktig och att ingen ska tänka bort sina skyldigheter. Öborna ska inte vända sig till primärvården med krav på särbehandling.

När dessutom verkliga skäl inte finns.