Människorättsorganisation kritiserar Spanien

Fastighetskrisen har gjort att många spanjorer har större lån på sin bostad än vad det verkliga värdet är. De arbetslösa har ingen chans att betala sina räntor och amorteringar enligt tidigare överenskommelse. Många långivarne har tagit över bostaden och kvar finns bara skulderna. Som i många fall aldrig kommer att kunna återbetalas.

Under åren 97-07 byggdes fler hus i Spanien än i Frankrike, Tyskland och Storbritannien tillsammans. Spanien har en av Europas högsta nivåer av privat bostadsägande, hela 85%.  Human Right Watch (HRW) anser att låntagarna drabbats av oansvarig utlåning och i många fall av oskäliga villkor.

Nu kritiserar HRW lagstiftningen i Spanien, då det visat sig i stort sett omöjligt att bli av med sina skulder genom avskrivning eller personlig konkurs. Det handlar enligt organisationen om regeringens ansvar för grundläggande mänskliga rättigheter bl.a. rätten till lämplig bostad.

HRW anser att spanska myndigheter bör agera snabbt för att ”skapa en rättvis och tillgänglig lagstiftning för personligt konkursförfarande, som även förhindrar överskuldsättning. Dessutom måste lagstiftarna utöka befintligt skydd mot vräkning för ett bredare fält av individer och familjer”.

HRW vill även att Europakommissionen ska se till att Spanien förverkligar EU-direktiven om bolån.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS