Minister på krigsstigen

Balearernas högste ansvarige för turism, Biel Barceló, är kluven inför den ökande turismen. Så till exempel tycker han att årets rekordbesök är taket. Fler bör inte komma nästa år.

Han har även tydliga åsikter om kryssningsfartygen som anlöper Palma hamn. De bör inte bli fler och inte ankra upp så många samma dag.

Och visst finns det plats för eftertanke – en majdag i år samsades åtta lyxkryssare med 22 000 gäster i Palmas hamn. De flesta ombord sökte sig ut till staden och omgivningarna.

Stor trängsel förstås.

Turistministern riktar nu blicken mot företag som hyr ut bilar till turisterna. Biluthyrarna tjänar stora pengar på Balearerna, men undviker att betala regional skatt. Därför att nuvarande regler tillåter att bolagen är registrerade i Madrid. En absurd situation tycker Barceló. Nya regler för branschen ska därför klubbas i parlamentet inom ramen för en ny turistlag 2017.

Hoppas Barceló.

Han var också en drivande kraft bakom turistskatten som årligen beräknas ge 80 miljoner euro till regionkassan. I drift sedan 1 juli i år.

Hotellnäringen protesterar mot turistministerns visioner som i deras ögon skadar öarnas viktigaste näring.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS