Minska matavfallet

Europaparlamentet anser att bortkastad mat beror på dåliga vanor när det gäller inköp, konsumtion och förvaring. Enligt parlamentet kastas det i genomsnitt 179 kilo per invånare och år i Europa. I absoluta tal kastas det mest i Tyskland med 10,3 miljoner ton, följt av Nederländerna och Frankrike med 9 miljoner ton vardera. I Spanien slänger man 7,7 miljoner ton matsopor och hamnar på sjätteplats.

Spanska regeringen har dragit igång en kampanj som innehåller recept och råd för hushållen för att minska matavfallet. Jordbruksdepartementet arbetar med alla länkar i matkedjan så man ska kunna minska avfallet med 50% till 2020.

Departementet anser att du kan handla mindre förpackningar och aldrig handla mat när du är hungrig. Kylvaror ska snabbt in i kylen som bör hålla 4-5 grader. De flesta frukter och grönsaker håller bättre i kylskåp, de som ligger framme ska ätas snabbt. Du ska hålla reda på vad du har i skafferiet. Kasta först när du har luktat och tittat på maten. Ta hand om matresterna, gör tapas!

När du går på restaurang beställ halv portion om du tror att du inte orkar äta upp. Om du ändå inte orkar, ta med maten hem.
Att minska matavfallet är bra för ekonomin och miljön.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS