Mitt Mallorcatips – Gin

Gin och tonic är inte längre någon slumpvis flaska gin med tonic.

I Spanien har det utvecklats till en ”konstform” där varje ginsort har sin egen garnering och kombineras med någon premium tonic. Olika sorters tonic passar bättre än andra till just en speciell gin. Och glöm för all del inte att servera den i en stor kupa på hög stjälk.

Om du vill botanisera bland goda ginsorter, ett drygt 100-tal , så ta en sväng till baren Ginbo i centrala i Palma. Du ska förståss ta en GT med gin från Mallorca. Det finns flera producenter på Mallorca som inte bara gör gin, utan en riktigt god sådan.

Tomas gin RTEmagicC_GinEva-Flasche.jpgGIN EVA i Llucmajor, där Paul, Stefan och Eva framställer sin goda gin på ett hantverksmässigt sätt med råvaror från ön, som enbär från Es Trenc. Enbären får här är mildare smak än de i Skandinavien. De blandas med lokalt odlade citrusfrukter och örter, vilket ger en gin som ”smakar Mallorca”.

Råvarorna prepareras och destilleras i en s.k. enkelpanna av koppar, vilket ger karaktär till ginen. Den har fina citrustoner och smakar bra i en drink/cocktail men prova den gärna på egen hand, endast lätt kyld.

CAN VIDALET, vinproducenten i Pollensa, framställer Mallorcas första gin. Den heter 11 efter antalet ingredienser. Ginen har en lite blommig ton med citrus.

DOS PERELLONS, som även tillverkar Herbes de Mallorca, gör Gin de Mallorca. Drick den på traditionellt sätt eller prova att mixa den med den Mallorkinska likören Palo.

BODEGAS SUAU som är mest känd för sin brandy av olika åldrar, framställer även gin. Eller rättare sagt, den tillverkas i London som en äkta London Dry Gin. Det är bodegans 50-åriga recept som används. Ginen destilleras fyra gånger i en enkelpanna av koppar och har fin arom, välbalanserad och silkeslen textur.

Smaklig provning!

text: Thomas Nordlund

Thomas Nordlund har precis varit på Mallorca och fått inspiration. Han är lärare på Restaurangskola i Vilhelmina, Lappland.

Thomas ginIMG_2441

4 Responses to “Mitt Mallorcatips – Gin”

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS