Mitt Mallorcatips – Vinet

Barbara på Mesquida Mora

Mallorca har cirka 70 vinproducenter/bodegor runt hela ön, och många av dessa välkomnar besök. En del har öppet så att det är bara att komma förbi för att prova, köpa med en flaska eller tolv, medan andra öppnar efter överenskommelse.

Kvalitet har fått ökat utrymme hos producenterna och har utvecklats stort under de senaste 10 åren. Vinerna är ofta inte billiga men av mycket god kvalitet. Många producenter är små och satsar så klart på kvalitet framför kvantitet. Både lokala druvor, unika för Mallorca, används såväl som internationella druvor.

Några tips på bodegor med intressanta viner är Mesquida Mora där den charmerande och passionerade Barbara gör sina ekologiska viner. Några andra är Andrés Gelabert på Vinos Angel som efter att ha varit bosatt i USA återvänt till Mallorca. Francec Grimalt och Sergio Caballero på 4 Kilos gör spännande viner som man kan hitta på några av de bästa restaurangerna i världen, och som sagt nästan 70 till.

Förutom att göra besök på vingårdarna är det flera vinfestivaler på ön, bland annat ”Fira de Vi” i Pollensa 16-17 april 2016. Förra året deltog ett 40-tal producenter och bidrog med sina goda viner och kunskap. Trevlig tillställning i Claustro de Santo Domingo.

Och kom ihåg att när man är på Mallorca dricker man bara viner från Mallorca, eller hur?!

text & foto: Thomas Nordlund som första gången motvilligt åkte till Mallorca men blev helt såld och har nu varit på ön runt 50 gånger. Han har ett speciellt intresse och passion för mat och dryck bland annat genom sitt arbete som lärare på Restaurangskola i Vilhelmina, Lappland.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS