Mjuknar Rajoy?

Sedan Katalonien med dåvarande regionpresidenten Mas på allvar började planera för en skilsmässa från Spanien, har tonen varit hård mellan Madrid och Barcelona. Premiärminister Rajoys ovilja att mötas vid förhandlingsbordet har bara fått fler katalaner att önska en separation. Och nu är regionparlamentet i full färd med planering för ett oberoende.

Sent omsider förefaller Rajoy ha mjuknat i sin oförsonliga hållning.

Frågan om Kataloniens framtid får äntligen hög prioritet. Rajoy har beordrat sina ministrar att ägna mer tid åt kontakter med ledande personer i regionen. Syftet är att lyssna in synpunkter på Kataloniens framtida status.

Rajoys ställföreträdare, Soraya Sáenz de Santamaría, har uppdraget att kratta i manegen för ett toppmöte mellan nuvarande regionpresident i Katalonien Puigdemont och premiärministern. Betydelsen av ett sådant möte kan knappast underskattas.

Men frågetecken finns definitivt kring Rajoys egentliga avsikter.

Han planerar en konferens med samtliga regionpresidenter i mitten av januari nästa år. Källor närstående kabinettet säger att han kommer att vara öppen för politisk debatt. Men hålla hårt på de lagar som styr Spaniens regeringsform.

Och här ligger Rajoys dilemma.

Står katalanerna fast vid sina planer på en folkomröstning om utträde, kommer han säkert att hota med rättsligt efterspel. Precis som för några år sedan, när Mas drev fram ett referendum om Kataloniens självständighet.

Samme Mas som åtalades i oktober för att ha negligerat Spanska Författningsdomstolens beslut att olagligförklara en enskild regions rätt att folkomrösta om separationen från Spanien.

Blir Puigdemont näste man?

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS