Museum över kriget?

Efter ett krig skriver segraren historien.

Spanska inbördeskriget 1936 – 1939 är inget undantag. Under Francos tid som diktator stod den förlorande sidans – republikanernas – illdåd i fokus för den historiska forskningen. Att nationalisterna inte var ett dugg bättre förträngdes.

En balanserad berättelse saknades.

En nutida forskare utanför Spanien, militärhistorikern Antony Beevor, betonar i boken Spanska Inbördeskriget bägge sidors ansvar för de övergrepp som begicks. Han intar en tredje ståndpunkt, något som ofta saknats i de inhemska skildringarna av katastrofen.

Sedan Francos död har politikerna försökt, men misslyckats, att samlas kring en övergripande, neutral tolkning av inbördeskriget.

Den bristen gör att dagens unga har vaga begrepp om vad som hände. Skolböckerna berättar bara ytligt om krigets bakgrund och förlopp.

Nu överväger Barcelonas borgmästare Ada Colau att bygga ett museum över inbördeskriget. Skapa en plats där yngre generationer kan lära. Och som ett minne för framtiden.

Initiativet kommer från historiker både inom och utanför Spanien.

Högerpartiet Partido Popular protesterar, då borgmästaren är vänsterradikal. PP tror museet kommer att svärta de konservativa nationalisterna med Franco i spetsen.

Såren är svårläkta.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS