Ny färjetrafik med fastlandet

foto: Ultima Hora

Rederiet Grandi Navi Veloci (GNV) kommer att börja frakta passagerare och varor dagligen mellan Mallorca och fastlandet.

Det blir från Barcelona och Valencia till Palma och Ibiza med början i juli. GNV är dotterbolag till mer välkända italienska MSC Cruises vars kryssningsfartyg låg i Palmas hamn flera gånger i veckan under högsäsong. Pandemin har gett kryssningsföretagen svåra tider. Detta är en breddning av verksamheten för det stora och väletablerade moderföretaget.

Samtidigt har rederiet Grimaldi Group gjort en överenskommelse med Transmediterránea om köp av fem av deras fartyg. De användas idag i trafiken mellan Barcelona och Balearerna.

Grimaldi Group kommer att fortsätta med samma rutter som Transmediterránea har gjort. Överenskommelsen omfattar även två terminaler och hamnutrustning, inte bara på Mallorca utan även på Ibiza och Menorca. Grimaldi Group är ett multinationellt rederi från Palermo, Sicilien.

Inför sommaren sköter tre företag transporterna på havet mellan öarna och fastlandet, eftersom det spanska rederiet Baleària finns här sedan många år. Sedan ett par dagar kör Baleària sin nya snabbgående naturgasfärja mellan Palma och Ibiza.