Ny regering i Madrid

EFE/Fernando Alvarado ***POOL***

Efter att premiärminister Mariano Rajoy förlorat riksdagens förtroende har kung Felipe den 2 juni utsett Pedro Sánchez till ny regeringschef.

Den socialistiske (PSOE) partiledaren Sánchez har 84 riksdagsmän från sitt eget parti bakom sig. För att få majoritet (176 av totalt 350 riksdagsmän) behöver han förhandla med flera andra partier.

Sanchez blev vald till PSOE:s ledare 2014. Under 2016 orsakade han ett stort rabalder i riksdagen för han ville inte erkänna Mariano Rajoy som ny premiärminister. Trots att Rajoys parti PP hade fått flest röster i allmänna val. Spanien var utan regering i nästan ett år.

Sanchez tvingades bort av PSOE i oktober och Spanien fick en ny regering med Rajoy som premiärminister. Men Sanchez kom tillbaka, han blev återvald som ledare av partiet i maj 2017.

Pedro Sanchez är ekonomie doktor från Madrid. Han är 46 år och varit politiker sedan 2000.

Här på Balearerna är regeringen hoppfull, samarbetet med Madrid har inte fungerat.

Madrid har motsatt sig turistskatten, förbudet mot tjurfäktning och försenat utbetalningar till regionen. Nu tror politikerna att det ska gå lättare, eftersom båda regeringarna är åt det röda hållet på den politiska skalan.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS