Ny trend – Vermut

foto: Ca la Seu

Under senaste året har barerna på Mallorca fått en ökad efterfrågan på aperitifen vermut.

Dryckens ursprung tillskrivs italienaren Antonio Benedetto som 1786 satte namnet Wermut på sitt kryddade starkvin.

Wermut är tyska för malört som alltid ingår i vermouth. Nästan all vermouth är gjord på minst 75% vittvin, kryddor, socker och vinsprit. Alkoholhalten kan variera mellan 14-21%, men vanligast är 15%. Den röda färgen, som viss vermouth har, kommer av karamelliserat socker. Flera olika typer finns, torr, söt, vit, rosé med flera.

Vermouth tillverkas sedan länge i Frankrike och Italien. Drycken fick sitt genombrott i Spanien i mitten på 1950-talet med början i Madrid och Barcelona. Spanjorerna tog den som en aperitif före lunchen på lördagen och söndagen.  Nästa generation tappade intresset för drycken, de ville ha öl. Men uttrycket ”Quedamos para tomar el vermut” levde kvar som en fråga om att ta en drink.

Sedan femtiotalet tillverkas drycken också i Spanien, de flesta i Katalonien. Det nya intresset har gjort att nu finns drygt ett hundratal sorter. En av de största tillverkarna är Yzaguirre som finns representerad på Systembolaget med flera varianter.

Mallorca har också en tillverkare av vermouth – Bodegas Túnel. Företaget känner vi igen från örtlikören. Deras vermouth heter vermut Muntaner.

Ett antal specialiserade barer har vuxit fram:

Vermú – C/ Comte de Barcelona
Vermutería La Rosa – C/ Rosa nära Grand Hotel i Palma
Oh Vermut – i Pollença

Och här är fler tips.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS