Nya partiet Vox

Politiska partiet Vox Mallorca

Vi kommer att höra och läsa mer om Vox i fortsättningen.

Så vilka är Vox?

Jo, ett politiskt parti som bildades så sent som i december 2013. På deras hemsida går det att närmare studera deras manifest.

En grundtanke hos Vox är att dagens partier misslyckats med att hålla samman Spanien. Vad landet i stället fått är ett korrupt samhälle med svaga institutioner och medborgare som berövats ekonomisk trygghet.

Oro och pessimism breder ut sig.

Men vad vill Vox då göra?

Några axplock.

De autonoma regionerna ska bort och ersättas med en stark centralmakt. Regionalt styre är dyrt, ineffektivt och splittrar nationen. Skatterna ska sänkas till ett minimum så att alla får en dräglig standard.

Partiet vill också deportera illegala invandrare och se skärpta straff för brott. Lagen om könsrelaterat våld ska skrotas.

Vidare. Kungen ska hyllas, moralen stärkas och familjen sättas i centrum. EU är definitivt ingen vinnare i Vox-sympatisörernas ögon.

Den spanska kulturella särarten måste lyftas fram.

Att Vox är ännu ett högerextremt parti på den politiska kartan i Europa förnekar partiledaren Santiago Acascal. Politiska kommentatorer gör en helt annan tolkning.

Opinionsundersökningar visar att 1,2 miljoner spanjorer skulle lägga sina röster på Vox om val hölls idag. Ett sådant resultat betyder minst fem platser spanska parlamentet Cortes.