Nya resanden till Palma

Palma Mallorca

bild: Ultima Hora

Sedan i fredags (15 maj) släpper Spanien lite på sina restriktioner för resor in i landet.

Nu krävs att man är spansk medborgare eller är skriven i landet för att få komma in. Några få undantag finns. Men det räcker inte att äga en fastighet.

Är kraven uppfyllda är man välkommen – att sitta i karantän i minst två veckor. Det gäller alla som kommer från utlandet.

Under helgen kom det 127 resenärer från utlandet via Madrid till Palmas flygplats.

Två av de ankommande passagerarna uppfyllde inte villkoren för att få komma in i Spanien, så de skickades tillbaka till den ursprungliga destinationen. Totalt sitter nu 125 av de nytillkomna i karantän.

För att få genomföra flygningarna måste flygbolagen ändra sina rutiner.

Ett av bolagen, Air Europa, berättar att de har ändrat sina rutiner ordentligt vid ombordstigning, servering och rengöring.

Allt för att minska risken för smittspridning under pandemin.

Bolaget ser till att resenären håller distansen under incheckningen. På vissa flighter kommer passagerna kunna köpa en kasse med mat/smörgås och en flaska med vatten.

Även kabinluften har bolaget åtgärdat. Den är en blandning av luft utifrån och renad luft. Till reningen används samma högteknologiska filter som till luften i operationssalar.

Efter varje transport måste planen rengöras och desinficeras som tar minst två timmar att genomföra. Allt som kan ha rörts av passagerarna – bord, stolar, luckor, knappar och lampor – ska rengöras.