Nya spanska klädkedjor

Under den ekonomiska krisen har många av de etablerade klädkedjorna som Blanco, Caramelo, Adolfo Dominguez med flera sett den inhemska efterfrågan sjunka kraftigt. Under tiden har nya märken expanderat kraftigt som Bimba & Lola, Shana, El Ganso, Gocco och Kling med flera.

Bimba & Lola startades 2006 av två brorsdöttrar till Adolfo Dominguez och har nu171 butiker, varav 46 utanför Spanien. Varorna är i segmentet ”semi till lyx” och med ett brett sortiment från skor till festkläder. Första året sålde man för 17 miljoner euro och 2011 var summan 71 miljoner.

shanaklinggocco

Shana grundades i Barcelona 2010 av en före detta chef på Inditex (Zara) och har nu 200 butiker i Spanien med ungdomsmode. Kedjan Kling är i samma segment med 600 försäljningsställen i 30 länder. Papo Kling startade i sin första shop i Madrid 2004.

Modekläder för män finns hos El Ganso med 63 butiker, varav 10 utanför Spanien. Bolaget räknar i år med att sälja för 40 miljoner euro, 2011 sålde man för 19 miljoner.

Barnkläder hittar man hos Gocco som har över 200 affärer i Spanien och i Sydamerika. Bolaget startade 2000 i Madrid och försäljningen uppgår nu till knappt 50 miljoner euro.

Det är idag lättare att starta ett konfektionsföretag tack vare internet. Tusentals leverantörer över hela världen hittar man via olika nätverk och ingen av de nyetablerade företagen har egen tillverkning. Man köper där ledig kapacitet finns. Många av de som har förlorat jobbet hos de traditionella klädkedjorna har etablerat sig som fristående företagare inom design, koordination och försäljning. Bimba & Lola har till exempel 40 % av sina butiker på franchising.
Det finns något positivt i varje kris.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS