Nytt museum

Det är lätt att köra förbi infarten till Palmas senaste tillskott på museikartan – Museu d´Arts Decoratives de Mallorca.

Det ligger en bit ut på Carretera de Sóller, förbi fängelset men på samma sida. Man får köra fram en bit och vända i närmsta rondell för att sedan kunna köra in höger till den gamla gården Possesion Son Pax

Museet är bara ett drygt år gammalt och initierades av familjen Tocino Pons. De är tredje generationen konstsamlare som specialiserat sig på mallorkinska traditionella föremål.

Samlingen fördelar sig på 18 olika salar och börjar med keramik, där de traditionella färgglada stora tallrikarna dominerar.

På övervåningen ser man kläder från 1800-talet – visste ni att brudklänningen på den tiden var svart? Det vita tyger var mycket dyrare och var svårt att få tag i.

Dessutom smycken och musikinstrument, bland annat gitarrer från den berömda gitarrmakaren Casanova i Palma.

Man vandrar ner igen och genom tjänstefolkens domäner, ut till vagnslider där vagnar och verktyg berättar sina historier.

Det finns en liten shop innan man via en ny ingång kommer till det allra roligaste: en jättesal med leksaker från 1800-talets mitt till andra världskrigets dagar!

Missa inte att ta med barn och barnbarn – här finns trampbilar, gunghästar och sparkcyklar av alla de sorter.

Det kostar 10 euro att besöka museet – väl värt varenda euro.

Museets hemsida hittar du här.

text: Agneta Didrikson, journalist med ögon känsliga för mallorkinska traditioner.

foto: Museu d’ Arts Decoratives

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS