Observatorium till salu

foto: Ultima Hora

Observatoriet i Costitx är i konkurs och bjuds nu ut till intresserade köpare. Prislappen är strax under 1,7 miljoner euro.

Det invigdes 1991 sedan dåvarande borgmästaren i Costitx, Maria Antonia Munar, och lokala amatörastronomer framgångsrikt kämpat för ett riktigt observatorium på Mallorca. Costitx är långt från den högsta punkten på ön, men Munar var inflytelserik.

Under årens lopp har observatoriet med sina nio teleskop kunnat skryta med flera upptäckter av tidigare okända asteroider. En av dessa, asteroid 128036, är numera mera känd som ”Rafael Nadal”. Och lättare att komma ihåg, åtminstone för den tennisintresserade.

I anslutning till observatoriet ligger sedan 2003 ett planetarium, som visar ett audiovisuellt bildspel om rymden.

Internationella erkännanden av observatoriets upptäckter har inte låtit vänta på sig. US Planetary Society utdelade ett pris 2011 för upptäckter av asteroider, som kunde skada jorden. Och anrika Harvard University tillskrev observatoriet upptäckten av en supernova 575 miljoner ljusår (!) bort.

Att amatörastronomerna – före observatoriets tillkomst – skulle ha upptäckt återkomsten av Halley´s komet är numera ifrågasatt. Men vad gör det – de bidrog verksamt till att observatoriet blev verklighet. Och att forskning om rymden fick en plats på Mallorca.

Lån i miljonklassen (euro), obetalda skatter och räkningar blev till sist för mycket. Trots att till ägarkretsen räknas regionalregeringen, Mallorcas landsting, Costitx kommun och banken BMN.

Så synd om ingen fortsättning finns bara föra att projektet alltid lidit brist på pengar.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS