“Oliv-ebolan” fortsätter

Bakterien Xylella fastidiosa fortsätter att drabba träden på Balearerna. Bakterien kallas också oliv-ebola, trots att den angriper alla typer av fruktträd. I oktober förra året hittades det först ”ebola”  trädet – ett körsbärsträd. Bakterien angriper först bladen, sedan stammen och slutligen rötterna.

Xylella fasidosa drabbade under förra året Italien. En miljon träd blev angripna eller borttagna för att hindra smittspridningen.

Nu rapporterar departementet för natur och jordbruk på Balearerna att man har funnit 139 ”ebola” träd på Mallorca, 59 på Ibiza och 21 på Minorca. På Formentor har myndigheten haft ett trettiotal misstänkta fall men inte konstaterat något.

Av dessa drygt 200 träd har man tagit bort 85 och för drygt 90 träd har ägaren fått ansvaret för att hugga ner.

Mest angripet på Mallorca är olivträdet med 63 fall, därefter mandelträdet med 46 stycken. Dessutom finns körsbärs- och plommonträd med bakterien liksom buskarter som mimosa, lavendel, och oleander. Totalt har departementet tagit mer än 900 prover.

Experter från EU kommer att besöka Mallorca inom kort. Lokala myndigheten har begärt besöket för att få belyst hur ”oliv-ebolan” kan påverka det regionala växtlivet och jordbruket framöver.

Dessutom vill man diskutera på vilket sätt man ska gå vidare för att stoppa bakterien.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS