Olovliga värvningar

 

I dagens fotboll pågår en ständig jakt efter nästa Messi, Ronaldo eller Zlatan. Klubbarna söker unga talanger att knyta till sig. Och vem vill inte i tonåren skriva kontrakt med Real Madrid eller Barca? Få komma till lagens fotbollsakademier och lära sig spela fotboll på högsta nivå?

Fifa har utarbetat strikta regler för internationella värvningar av unga talanger. Huvudregeln är att fotbollslöftet ska ha fyllt arton år. Undantag finns – om föräldrarna flyttar till ett nytt land eller om den blivande Ronaldo är 16 år och byter klubb inom EU. Viktigt är också att den värvande klubben sörjer för utbildning vid sidan av fotbollen.

Fifa har tittat närmare på Real Madrid och Atlético Madrid. En granskning som sträcker bakåt till 2005. Och fotbollens huvudorgan konstaterar att klubbarna inte levt upp till de regler som gäller för värvning av ungdomar.

Så nu löper Madrids två topplag i La Liga risken att inte få värva en enda ny spelare under tolv månader. Och förbudet gäller inte bara unga talanger. Men Fifa dröjer med sitt beslut kanske till efter sommaren i år.

I så fall är det fritt fram för värvningar inför nästa ligasäsong.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS