Omfattande krisstöd

Socialt stod Mallorca

I spåren av den ekonomiska krisen i Spanien 2008 följde skenande arbetslöshet och familjer som vräktes från sina bostäder. För de drabbade en social katastrof som upprörde och ställde politikerna vid skampålen.

Den här gången är landets regering mycket klar över att inte upprepa misstagen för 12 år sedan.

På plats finns nu åtgärder som siktar till att mildra effekterna av det nationella nödläget. Fokus ligger på olika former av ekonomiskt stöd till särskilt drabbade grupper.

Viktigast är att familjer inte blir ställda på gatan under coronapandemin. Därför får inga vräkningar från bostäder ske under sex månader.

Företagen som levererar el och vatten till boenden är snabba på att stänga av sina leveranser om räkningen inte är betald. Det blir nu förbjudet så länge nödläget gäller.

Och de som mist jobbet får uppskov med amorteringarna på sina lån i tre månader. Samma sak gäller för ensamföretagare, små- och medelstora företag. Även betalning av kreditkortsskulder kan skjutas upp i tre månader.

Bara på Balearerna finns 250 000 öbor, 90 000 frilansare och 50 000 företag av alla storlekar med lån som de slipper amortera.

Ett annat viktigt stöd finns också på plats.

För kvinnor som utsätts för övergrepp får regionerna tillgång till statliga pengar för att ordna betryggande skydd.