Orange gudagåva

foto: Christina Warg

Så här års fylls hela Mallorca av en ljuvlig doft som inte påminner om något annat – doften från apelsinblommorna.

Träden planteras och växer över hela ön, men framför allt är idylliska lilla Sóller paradiset för apelsinodlingar. Apelsiner har flera skördar och det är inte ovanligt att träden blommar och ger frukt samtidigt. Framför allt är det två sorter av apelsiner som stormtrivs här: Canoneta och Navel.

Canoneta – liten saftig och söt

Canoneta är Mallorcas egen art och kallas också ”Taronja de Sóller”. (Taronja är det katalanska ordet för apelsin.) Den innehåller mycket saft, hela 55 % och har en intensiv arom och sötma. Därför passar den mycket bra att göra juice på.

Navel – lättskalad och syrlig

Om Canonetan är en juice-apelsin så är Naveln en ät-apelsin. Den är lättskalad och har ett underbart sött, lite syrligt fruktkött. Navelapelsinen ät lätt att känna igen eftersom den har en liten öppning, som en andra frukt, som påminner om en navel.

Båda nyttiga så det förslår

Apelsiner är så knökfulla med C-vitaminer och en enda apelsin räcker för att täcka dagsbehovet av C-vitamin. Apelsinen innehåller också fibrer samt folat, ett ämne som hjälper till att bilda nya celler och röda blodkroppar.

text: Helena Englund Hjalmarsson är skribent och språkkonsult. Hon bor på Mallorca och jobbar på Bjurfors Mallorca. Hon har tidigare skrivit böcker och artiklar om mat, t.ex. Meganyttig trio och Från paella till Gilda – pintxons historia.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS