Överbokat flyg

foto: Mallorca Images

Det händer att flygbolagen bokar fler passagerare än det finns plats för i planet. Sökmotorn för flygresor Skyscanner har tipsat oss om vad som då gäller.

Varför

Det finns flera skäl. Flygbolaget vet att det är resenärer som inte brukar dyka upp i tid. Dessutom kan bolaget behöva flyga med ett mindre plan än planerat.

Avstå frivilligt

Det första bolaget gör är att leta efter frivilliga. Förutom att återbetala biljetten brukar de erbjuda ersättning i någon form – kontanter, resor, värdecheckar. Storleken är en överenskommelse mellan bolaget och resenären. Du ska också få reda på när nästa flyg går.

Vilka får komma med

Passagerare med funktionsnedsättning och deras sällskap kommer alltid med. De som flyger ofta eller i en dyrare klass har större möjligheter att komma med. Några bolag tar också hänsyn till när du har checkat in eller om du kom sent till gaten.

Utan plats

Nu har du har rätt till ersättning utöver biljettpriset. Storleken varierar beroende på hur lång flygresa du hade bokat och hur länge du får vänta på nästa flyg. Beloppen rör sig mellan 125 euro till 600 euro. Det högre beloppet gäller när resan är längre än 3 500 km och förseningen är längre än 4 timmar.

Säker plats

När planet är överbokat strävar flygbolaget naturligtvis efter att hitta frivilliga, det är enklast för alla. För att komma med behöver du flyga på tider med inte så mycket folk. Eller köp biljetter i en dyrare klass. Ett annat sätt är att bli en trogen kund och se till att det syns. Gå med i en kundklubb och samla poäng.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS