Översvämningen i Sant Llorenç

Sant Llorenc Mallorca

foto: Ultima Hora

Hittills har 10 människor mist livet och 6 saknas i Sant Llorenc efter översvämningen i tisdags.

Vad hände

Ett kraftigt regn drabbade stora delar av Mallorca på tisdagen 9 oktober. Mest regn fick nordöstra delen av ön, där Colònia de Sant Pere fick 233 mm under dygnet medan Arta fick 157 mm. Enligt AEMET (Vädertjänsten) motsvarar 200 mm en tredjedel av årsnederbörden på en dag!

Sant Llorenc

Byn Sant LLorenc des Cardassar råkade väldigt illa ut. Det kraftiga regnandet gjorde att flodfåran (torrent) omkring klockan 18 på tisdagen inte kunde ta hand om allt vatten utan gav vika. På några minuter var byn översvämmad. På vissa håll var vattnet upp till 2 meter.

”Torrent” är en konstgjord flodfåra som ska fungera som en kanal vid mycket regn.

Insatser

Militär, brandkår, polis och Guardia Civil har satt in alla sina resurser. Sökandet efter saknade fortsätter. En upprensning pågår innan vägar, broar och hus kan repareras. Förstärkning har kommit från fastlandet. Alla myndigheter har lagt allt annat arbete åt sidan för att koncentrera sig på detta.

Hjälp

Människor har evakuerats och kan övernatta i en sporthall i Manacor. Ett fyrtiotal har utnyttjat den möjligheten. Här kan också de nödställda få mat, filtar och kläder. Dessutom finns möjlighet att få psykologisk hjälp.

Stängt

De flesta skolor i området är stängda tills vidare. Många vägar är avstängda. De flesta har begränsad framkomlighet och bör bara användas i nödfall.

Katastrofområde

Balearernas regering vill att Sant Llorenc ska klassas som katastrofområde för att få fortsatt stöd med hjälparbetet. Premiärminister Pedro Sánchez besökte området på onsdagen och frågan ska tas upp av regeringen på torsdag.