På gång – Sant Pere

foto: Mallorca Magazin

Sant Pere firas i Port d’Alcúdia under flera dagar, närmare bestämt mellan 22-29 juni med olika festligheter som kommunen ordnar.

Men den 29 juni vidtar den flytande processionen då helgonfiguren Sant Pere förs till havet. Och där sätts fast på en rikligt utsmyckad båt som lättar ankar, och följs av andra båtar. Processionen fortsätter sedan ute till havs. Den följs av traditionella sånger och böner. Fångstredskapen och själva havet välsignas, allt för att fiskarna ska få mycket fisk och komma hem välbehållna efter sina turer.

Förr i tiden innebar den här festen att säsongen hade inletts och att fiskare som bodde längre in på ön, kanske uppe i bergen, kom ner till havet. De bosatte sig i små hus nere vid stranden, skilda från sina familjer för att kunna ägna sig åt fisket.

Sant Pere kommer av kristendomens helige Petrus, den fattige fiskaren vid Genesarets sjö som sedan urminnes tider har setts som sjömännens och fiskarnas skyddshelgon.

Hela programmet hittar du här.

text: Märta-Stina Eriksson.

Driver sedan flera år Firma Märta-Stina med verksamhet som personalutvecklare, mentor och coach. Är dessutom en sann Mallorcafantast som besöker ön 2 – 3 gånger per år. 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS