Palma – en smart stad

Passion Mallorca

Vad har Palma just nu gemensamt med Malaga, Valencia, Bryssel, Helsingfors, Ljubljana, Lyon, Nantes, Poznan och Tallinn?

Jo, staden tävlar med de övriga om titeln som Europas turistvänligaste stad 2019. Eller snarare turistsmartaste. En tävling med namnet European Capital of Smart Tourism och som lanserades förra året av EU-kommissionen.

Smart turism betyder här – förenklat – att de tio finalisterna förstått att på ett kreativt sätt ta till sig och utveckla it-tekniken i turistens tjänst. Så att besökaren får uthålliga och lättillgängliga möjligheter till en upplevelserik vistelse.

Ursprungligen stod 38 städer från 19 medlemsländer på startlinjen. Nu har en expertpanel vaskat fram de tio finalisterna. En generös jury som ska utse inte en – utan två – vinnare. Dessutom kommer fyra städer att få var sitt tröstpris.

Palmas finalplats motiverar juryn bland annat med att ” …där finns så mycket mer än sol, hav och bad. Det är en modern stad, lätt att komma till och … med en lång historia och ett stort kulturellt, konstnärligt och kulinariskt arv”.

De lyckliga två i toppen får under ett år expertstöd i olika former för att marknadsföra sin stad. Och som ett synligt bevis på sin turistsmartness också en skulptur att placera i stadens centrum!

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS