Podemos manifesterar

Partiet Syrizas framgångar i grekiska valet har gett luft under vingarna för den spanska motsvarigheten, Podemos. Partiet har på rekordtid seglat upp som största eller näst största partiet i landet, beroende på mätningstillfälle.

Spanjorerna är besvikna på sina politiker efter hårda åtstramningar och många korruptions affärer. Det gäller både det konservativa regeringspartiet PP och oppositionspartiet, det socialdemokratiska PSOE. Mätningar visar att Podemos får sina sympatisörer från bägge håll men naturligtvis mest från PSOE och övriga partier på vänsterkanten.

I helgen samlades Podemos anhängare i Madrid för att visa sin gemensamma kraft. Enligt tidningen El Pais var det cirka 150 000 människor på Puerta del Sol. Ledaren Pablo Iglesias framhöll att det var ingen missnöjesyttring utan ”man ville fira och starta kampanjen för att ta över makten i Spanien”.

Valåret 2015 inleds med val till regionen och kommunerna i Andalusien i slutet på mars. Sedan följer de andra 16 regionerna med respektive kommuner och till sist val till parlamentet sent i höst.

Den nya grekiska regeringens representanter åker nu runt i EU för att tala för sin sak, att få andra att stötta deras plan att inte betala av på sin skuld. Men de reser inte till Spanien, för här är motståndet hårt från den konservativa regeringen. ” Det kan inte vara så att vi ändrar reglerna för att det sker en politisk förändring” säger ekonomistern Cristóbal Montoro. Om Grekland får igenom sina skuldlättnader ökar Podemos chanser till spansk valseger.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS