Podemos – ny kraft i spansk politik

I valet till Europaparlamentet i maj gjorde nybildade Podemos politisk sensation i Spanien. Partiet registrerades så sent som i mars i år och fick nästan 8 procent av rösterna. Därmed blev partiet det fjärde största efter bara två månaders kampanjarbete!

På Balearerna nådde Podemos strax över 10 procent och i en landsomfattande opinionsundersökning i juni fick partiet 14 procent eller över tre miljoner röster.

Podemos framgångar under den karismatiske professorn i statsvetenskap, Pablo Iglesias Turrión, är en klar fingervisning om de spanska väljarnas önskan efter politisk förnyelse. Partiets tydliga kritik av korruption och krispolitik lockade både soffliggare, arbetslösa och aktiva väljare, främst från socialistiska PSOE. I kampanjarsenalen fanns även konkreta plånboksfrågor som lagstadgad grundinkomst och omförhandling av den spanska statsskulden. I valplattformen ingick också sänkt pensionsålder till 60 år och ett förstatligande av bankerna.

Partiet vill även engagera ”gräsrötterna” i det politiska arbetet och uttrycker stöd för utvidgad självbestämmande för Katalonien, Baskien och Galicien.

Från sina 5 platser i EU-parlamentet kommer de att driva frågor om begränsning av ledamöternas ersättningar och antalet mandatperioder, en rekonstruktion av Europeiska Centralbanken, ECB, och lägga förslag mot korruption.

Den politiska kartan ritas om i Spanien.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS