Polisen twittrar

Creative commons CC0

Den spanska polisen är inte en utan tre organisationer – Guardía Civil, Policía National och Policía Local.

Policía National finns i städer med över 20 000 invånare. Deras uppgift är att utreda grövre brott men även att bevaka ambassader och andra viktiga offentliga byggnader. Samt hålla ett öga på demonstrationer.

I snart nio år har en stab på idag åtta personer inom kåren använt sociala media, främst twitter, för att kommunicera med allmänheten.

Till att börja med var tanken att bara vända sig till journalister. Ganska snart hade man 10 000 följare och förstod att fler än de i tidningsvärlden var intresserade av polisarbetet.

Med åren har twitterkontot blivit en viktig plattform för löpande information till allmänheten. Nu ges tips om exempelvis brottsförebyggande åtgärder och trafikvett. Eller att en söt boxervalp i julklapp inte är en leksak!

Antalet följare har precis passerat tre miljoner. Ingen annan poliskår i världen har så många, inte ens amerikanska FBI.

För att fira den tredje miljonen anordnade man en pristävling med en smartphone och tre surfplattor i pris!

Modernt polisarbete med en blinkning.

Mallorcas största dagstidning Ultima Hora har 2017 låtit göra en undersökning om medborgarnas förtroende för fjorton officiella institutioner på Balearerna.

Högst förtroende har Policía National och Guardía Civil. De var i topp även 2015 då undersökningen gjordes förra gången.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS