Problem på flygplatsen 2

foto: Ultima Hora

Köerna till passkontrollen på Palmas flygplats fortsätter tyvärr.

Efter terroristattackerna i Paris och Bryssel beslutade EU om noggrannare kontroller av personer som inte omfattas av Schengenavtalet, till exempel britterna.

Resenärernas pass ska kontrolleras mot en databas med 8 000 terroristmisstänkta. Alltför att se om det är en person som kan utgöra ett hot.

Alla flygplatser inom EU har nu långa köer, men värst är det för de med många brittiska besökare, som till exempel i Palma.

Här är köerna värst på tisdag och lördag  förmiddagar med många flyg från Storbritannien.

Problemen i passkontrollen ger nya problem i bagageutlämningen. Om britterna blir sena med att hämta sitt bagage på bandet, kommer nästa bagage inte fram. Allt måste fungera i flödet.

De brittiska flygbolagen uppmanar sina resenärer att komma till flygplatsen tre timmar innan avresan, för att inte försena flygets avgång.

Researrangören Ving har sedan tidigare transfer till flygplatsen som går 2-3 timmar innan flyget avgår och här är man inte nämnvärt påverkad.

Punktligheten hos till exempel Ryanairs flyg inom EU har sjunkit från 90% till 78%. Och chefen Michael O`Leary säger att han är så frustrerad att han ”hoppar upp och ner”. Han förstår inte heller varför man måste kontrollera passet när en britt lämnar Spanien.

EU kommissionären för säkerhet, Julian King, säger att kontrollerna genomförs för att vi alla ska vara säkrare. Han tillägger att förslaget var lagt 2015 och beslutat 2016. ”Det har funnits gott om tid att förbereda hanteringen”.

Kommentera

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS