Protester mot våldtäktsdom

Demonstrationen i Palma. Bild: Ultima Hora

Stora demonstrationer äger rum i hela Spanien just nu. Som protest mot en våldtäktsdom som kom för några dagar sedan.

Under tjurrusningarna i Pamplona för två år sedan inträffade flera våldtäkter. Bland annat blev en ung kvinna utsatt för övergrepp av en grupp med fem män som kallade sig själva flocken ”La manada”.

Männen dömdes till sexuellt ofredande istället för våldtäkt och fick 9 års fängelse. Åklagaren yrkade på 23 års fängelse.

I Spanien kan man inte dömas till våldtäkt om det inte finns bevis för att våld har brukats mot offret, utöver de sexuella handlingarna.

Själva rättegången väckte stor uppmärksamhet då kvinnan utsattes för tuffare förhör än de fem männen. Försvaret hävdade att kvinnan gått med på sex. Som bevis visade de en filmsekvens från en förövares mobil och då ligger hon tyst och stilla.

Flera högt uppsatta politiker och även människorättsgrupper har gått till angrepp mot domen.

Vice premiärminister Soraya Sánenz de Santamaria säger att domen måste respekteras men vill analysera den för att undvika att liknande kan ske i framtiden.

Ordförande i oppositionspartiet PSOE, Pedro Sanchez, kräver att domen ska ändras och skriver ” Om det som flocken gjorde som en grupp inte var våld mot en försvarslös kvinna, vad är då våldtäkt?

Amnesty International har också uttalat sig ”Bristen på juridiskt erkännande om att sex utan medgivande är våldtäkt underbygger idén att det är upp till kvinnorna själva att skydda sig mot våldtäkt”.

Både åklagaren och försvaret kommer att överklaga domen.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS