Protester vid Son Serra

Stranden Son Serra är en halvkilometer lång och ligger mellan Can Picafort och Artà i kommunen Santa Margalida. Den ligger oskyddad mot havet och lockar därför till windsurfing.

Stranden är bred och slutar i mjuka sanddyner. I motsats till många stränder på ön är den förskonad från hotell och strandvillor. Nudister är inte en ovanlig syn.

Ett stycke nästan orörd natur.

Nu vill kommunpolitiker locka fler badsugna. Stranden ska uppgraderas till internationell standard för stränder – Blue Flag. Då måste man möta höga krav på närmiljö, som vattenkvalitet, skydd för eko-system och naturligtvis på säkerhet för badande. Men även erbjuda service som toaletter och färskt dricksvatten.

Kommunen planerar för detta och mer därtill – solstolar, gatukök och paddelbåtar. Stranden blir inte längre ett stycke orörd natur. Och protesterna är starka.

Uppskattningsvis 5 000 personer bildade söndagen den 10:e en mänsklig kedja på stranden för att markera mot den tänkta exploateringen. De tycker att Son Serra är ”den sista orörda stranden på ön”.

foto: Ultima Hora

foto: Ultima Hora

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS