Rätt kompetens saknas

I Spanien finns ungefär 4,5 miljoner arbetslösa som letar efter jobb. Samtidigt säger företagen att de behöver anställa personer med erfarenhet och kompetens men att de inte hittar rätt personer i landet.

Olje- och gasbolaget Repsol letar efter nyutexaminerade inom ekonomi-finans och ingenjörer med internationell inriktning, som talar flera språk.

Infrastruktur- och energibolaget Acciona letar också efter kvalificerad arbetskraft inom förnyelsebar energi, utan att lyckas.

Personalrekryteringsfirman Hays har gjort en undersökning som visar att 56% av företagen hittar inte den kompetens de söker. Företagen vänder sig därför utanför landet till Storbritannien, Kanada, Australien och Tyskland.

Representanter från de stora fackföreningarna menar att de ekonomiska nedskärningarna under krisåren har gjort att 3 000 yrkesrådgivare har försvunnit och i princip alla praktikplatser hos företagen. Dessutom tycker facket att systemet med tillfälliga kontrakt gör att det är svårt att få erfarenhet. Arbetsrätten måste reformeras.

Utredningar visar också att de som är över 45 år och med erfarenhet har svårast att få arbete. Åldersgruppen 25-35 år får 61% av jobben.

Professor Sandalio Gómez vid Handelshögskolan i Navarra säger att Spanien behöver förnya sin utbildningsplan och anpassa kurserna efter företagens behov. ”Gör som i Tyskland, låt företagen teckna anställningsavtal med eleverna under utbildningen”.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS