Recept – Tatin de Tomate

Tatin de Tomate är en upp och nervänd tomatpaj, en riktig crossover rätt.
Det är en blandning av en mallorkinsk klassisk rätt med ett franskt tillagningssätt. Jag använder helt enkelt tomat, en för Mallorca vanlig grönsak i säsong. Och smaksätter med sardeller från en klassisk mallorkinsk rätt, Escalivada. Sedan använder jag Frankrikes klassiska matlagningssätt med att vända en paj upp och ner. Crossover är något som för utvecklingen vidare och bidrar med att försöka tänka utanför boxen, såväl i matlagning som i livet.

Locket över av smördeg gör att alla ingredienser utvecklar sin smak och ”gifter ihop” sig där under i värmen. När du vänder rätten upp och ner så följer de goda smakerna in i tomaterna och i smördegen, genialiskt!

Tomat och sardell ger mycket umamismak vilket ger det där lilla extra smakrika till din matlagning. Tatin de Tomate kan ätas som en ensamrätt med sallad eller tillsammans med andra rätter. Även perfekt på buffebord i små portioner. Det fina med denna paj är att den går att äta både kall eller varm och kan smaksättas även med olika ostar på eller till.

Ingredienser
250 gr körsbärstomat
1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1-2 sardeller i olja (anchoas på spanska), fint hackad
örtkrydda (helst färsk, timjan, basilika, oregano eller den du gillar)
olivolja
honung, salt o peppar
smördeg (färdigköpt funkar)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Halvera tomaterna och lägg dem i en form med fröna uppåt. Du kan ha snittytan neråt också det är smaksak.

3. Stek gul lök och vitlök försiktigt i olja tills de är blanka. Låt sardellhacket smälta ihop med löken, ringla över lite honung.

4. Lägg lökblandningen över tomaterna, krydda med färska örter, salt och peppar. Täck formen med smördeg. Gör sedan några stickhål så ångan kan komma ut. Grädda tills smördegen är gyllene, ca 30 min.

5. Låt pajen stå en stund och vänd den sedan upp och ner. Garnera vid servering med några färska örtkryddor.

 

Recept & foto: Helena Appelqvist
Du kan hitta mer inspiration kring mat på Helenas blogg: www.helenaheltenkelt.com