Recept – Tumbet

Tumbet Mallorca

En smakrik rätt på några av Mallorcas bästa råvaror. Påminner om den franska Ratatouille men vinner överlägset i mitt tycke. Smakerna får gotta till sig länge i ugnen, helt enkelt 1-0 mellan Mallorca-Frankrike.

Den är god att ätas som den är med bröd och grönsallad.  Eller så kan den ätas som ett extra smakrikt tillbehör till både ägg, ost, fisk, kött eller fågel. En riktigt bra tomatsås gör susen, hitta ett bra recept och bara laga!

Att tumbet kan förberedas dagen innan är alltid ett stort plus.

1 kg (knappt) potatis, tunt skivad

5 stora vitlöksklyftor, skivade

1 stor lök, tunt skivad

1 zucchini, skivad

3 paprikor, tunt skivad

1 aubergine, skivad

Mjöl att steka aubergin i

0,5 dl vitt vin

Olja att steka i
salt och peppar
5 dl tomatsås

Gör så här:

  1. Salta zucchiniskivorna och låt dem rinna av i ett durkslag minst 30 min. Torka sedan av vätskan.
  2. Värm rikligt med olja och stek försiktigt en skivad vitlöksklyfta. Lyft ur vitlöksskivorna och spar dem till garnering.
    Använd vitlöksoljan att steka grönsakerna i och vid behov häller du på ytterligare olja.  Varva med att försiktigt steka ytterligare en skivad vitlöksklyfta åt gången mellan stekningen av grönsaker, lyft ur och spar vitlöksskivorna eftersom de blir stekta.

Grönsakerna: aubergine (vänds i mjöl), lök-zucchini-paprika samt potatis steks var för sig i oljan.  Salta och peppra och smaka av!

Tumbet Mallorca

  1. Montera ihop tumbet i olika lager, så här:
    Börja med hälften av tomatsåsen, sedan aubergin, lök-zucchini-paprika och slutligen potatis. Avsluta med att täcka över med den resterande halvan av tomatsåsen.
    Så här långt kan du förbereda dagen innan!
  2. Ugnsbaka i 200 grader tills gratängen är mjuk helt igenom, ca 1 timme. Om du förberett dagen innan och den är kylskåpskall så kan gratängen behöv lite extra tid i ugnen.

Tumbet Mallorca

Varsågod, här får du tips på en spanskinspirerad tomatsås som är grymt god!

text & foto: Helena Appelqvist med bloggen Helena Helt Enkelt.