Regn, storm och stöd

foto: Ultima Hora

Under ett par veckor i januari har Balearerna upplevt kraftiga skyfall och vindar som nått stormstyrka. Lyckligtvis har inga allvarliga personskador inträffat, men hus och inte minst jordbruket är hårt drabbade.

Hög sjö och vindar har även satt sina spår i öarnas hamnar. I Cala Ratjada har en del av piren kollapsat.

De anlagda flodfårorna (torrentes), som leder ner vattnet från bergen, har svämmat över och skadats, särskilt den vid Muro. Kritiska röster anser att ett bättre underhåll – åtminstone till en del – skulle ha begränsat översvämningarna och därmed förödelsen av odlingsarealerna.

I Sa Pobla är årets potatis, som ska börja skördas i mars, hotad av de svårt dränkta markerna. Likaså sädesfälten i Pla-området i centrala Mallorca.

Ekonomiskt stöd till de utsatta jordbrukarna är akut och Balearernas regering har agerat med berömvärd snabbhet. Vid ett regeringsmöte förra veckan togs beslut att de drabbade av skyfallen och stormarna ska få omedelbar ekonomisk hjälp. Och att drygt 360 000 euro ska användas till reparation av piren i Cala Ratjada. Annars är fiskeflottan riskzonen.

Det finns en delvis god nyhet också – vattenreservoarerna är fyllda, vilket behövs inför sommarens torka och anstormning av turister.

Bara delvis god – även de har svämmat över.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS