Restaurangtips – Piruw

Det peruanska köket når framgångar långt utanför landets gränser, så även i Palma. Köket beskrivs som ”fyra kontinenter i ett land”, influenserna kommer från Japan, Frankrike, Italien, Afrika och Inkariket. Landet är rikt på råvaror som potatis, majs, fisk och chili.

År 2013 startade Irene Gutièrrez Palmas första peruanska restaurang, Sumaq. Nu driver hon även systerrestaurangen Piruw, som ligger på C/ Sant Magí i Santa Catalina.

001 2

På Piruw får du klassiska peruanska rätter tillagade på ett utsökt sätt.

Den mest kända rätten, chevice, är rå fisk marinerad i lime, aningen gul chili, lök och koriander. Hos Piruw finns den naturligtvis i många varianter.

Causa är en annan vanlig rätt, som består av kall kokt potatis, fisk eller skaldjur, avokado och tomat.

002 2

Vanliga ingredienser är olika sorters majs, som inte smakar som den svenska utan helt annorlunda. Sötpotatis ingår också i många rätter. Apropå potatis har de ett underbart potatismos som vi har försökt att hitta hemligheten i, utan att lyckas. I köket används många fler potatissorter och potatisliknande rotfrukter, som skiljer sig mycket från de nordiska.

Vi har provat oss fram genom både menú del día och á la carte. Allt har varit vällagat och gott och dessutom elegant serverat.

Dagens meny kostar cirka 15€ för tre rätter och vin. På á la carten är prisnivån på förrätterna 7-15€, med chevice som dyraste rätt. Varmrätterna kostar mellan 14-18€.

Piruw ligger på C/ de Sant Magí, 84 i Palma. Bord kan beställas på deras facebooksida och på telefon:625 36 02 91

Fler restaurangtips hittar du under fliken Mat & vin

Uppdatering: Kocken har lämnat, liksom serveringspersonalen och hos ersättarna verkar inspirationen saknas. Tyvärr har en pärla försvunnit. (okt 16)

Våra restaurangtips gäller bara restauranger vi har provat vid flera tillfällen. Vi besöker restaurangen utan att informera i förväg och betalar alltid för oss.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS