Rik, rikare, rikast

Miguel Fluxá Wiki Commons CC0

Amancio Ortega är Spaniens rikaste man, ja i hela Europa och på fjärde plats i världen. Nästan 79 miljarder dollar enligt amerikanska affärstidskriften Forbes. En förmögenhet som från mars i år vuxit med nästan 7 miljarder dollar.

Sin förmögenhet har han tillsammans med avlidna hustrun Rosalia skapat med klädkedjan Zara och idogt plöjt ner vinsterna i fastigheter runt om i världen.

Som många superrika äger han också ett fotbollslag, Deportivo la Coruña som spelar i La Liga.

Dottern Sandra Ortega lämnar också ett ordentligt bidrag till familjens hög med pengar – god för 6,7 miljarder dollar just nu och på 209:e plats i världsrankingen. Näst rikast i Spanien efter pappan.

Hon arbetar inte i företagsgruppen utan är engagerad i stöd till människor med funktionsnedsättning.

Kläder kan skapa en framgångssaga, så också att bygga och driva hotell. Och då på Mallorca.

 Miguel Fluxà Rosselló kommer från en mallorkinsk affärsfamilj med anor från 1800-talet. De senaste 30 åren har han skapat ett hotellimperium, Grupo Iberostar, med huvudkontor i Palma. Med en förmögenhet på 4,5 miljarder dollar är han Spaniens fjärde rikaste person.

Tränger sig före gör Juan Roig, som med fru och bror äger livsmedelskedjan Mercadona med över 1600 affärer spridda över Spanien. Han har väckt uppmärksamhet genom att dela ut 25 procent av vinsten varje år till sina 79 000 anställda.

Roigs förmögenhet är sex miljarder dollar.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS