Rikaste mallorkinerna

Rikast Mallorca

Den amerikanska tidskriften Forbes har igen publicerat en lista över världens rikaste personer. Bland listorna finns även Spaniens rikaste personer där vi hittar några mallorkiner.

Rikast i Spanien är fortfarande ägarna bakom Inditex Group (Zara med flera) Amancio Ortega och hans dotter Sandra. Pappan har en förmögenhet på ofattbara 67 miljarder euro enligt Forbes. Den har dessutom ökat under pandemin med 10 miljarder euro. Hans dotter Sandra är enda kvinnan bland de fem rikaste i landet med 6,3 miljarder euro, en ökning med 12,5% mot förra året.

På listan över de hundra rikaste i Spanien finns mallorkinerna Miguel Fluxà Rosselló, Gabriel Escarrer Julià, bröderna Carlos och Juan Delgado March samt Carmen och Luis Riu Güell.

Miguel Fluxà äger Grupo Iberostar med 100 hotell i 16 länder. Han är tredje generationens ägare vars verksamhet började med skor, bland annat Camper och Lotusse. Hans förmögenhet är 1,2 miljarder euro efter att ha sjunkit med 1,8 miljarder under året. Han återfinns nu på plats 22 i listan, förra året var det 4:e plats.

Nästa mallorkin är Gabriel Escarrer som 1956 grundade hotellkedjan Meliá. Gruppen är störst i Spanien och 17:e största i världen. Escarrer återfinns på plats 30 med sina 900 miljoner euro.

Bröderna Carlos och Juan Delgado March som är huvudägare i Banca March finns på plats 35 och 37 med sina 850 miljoner respektive 750 miljoner i förmögenhet.

I slutet på listan av de 100 rikaste återfinns Carmen och Luis Riu Güell. Syskonen Riu har ärvt sitt 50% ägande i Riu Hotell från sin far. Den andra ägaren är researrangören TUI. Carmen och Luis förmögenhet är 300 miljoner euro och de hamnar på plats 91.