Rökarna protesterar

Creative Commons CC0

Rökarna i Palma är upprörda.

Rökförbudet på barer, restauranger och i offentliga lokaler, som kom 2011, har de respekterat och fullt ut accepterat. Om någon trotsat förbudet har det väckt starka protester. Ingen vill att barägaren ska drabbas av dryga böter.

Visat ansvar

Så även de svalaste vinterdagar har rökarna gått ut på gatan för ett bloss. Eller valt att sitta på terrassen med sina tunna väggar av plast eller tyg.

Men nu finns förslag att även barens eller restaurangens uteplats ska bli en rökfri zon. Förutsatt att den har fler än två väggar och ett tak. Vilket de flesta har under vintern.

Rökarna tycker att de visat ansvar. Att de inte får njuta av en cigarett utanför lokalen är att föra förbudet för långt.

Och de får medhåll av barägarna.

Hotad ekonomi

De ser en utvidgning av rökförbudet som ett allvarligt hot mot sin ekonomi. De har satsat mycket pengar på en attraktiv miljö inom- och utomhus, men nu får deras kunder inte ens tända en cigarett.

Lägg till detta att även uteterrassernas storlek ska krympas till förmån för fotgängarna. Mindre terrasser betyder också färre kunder och sämre ekonomi.

Därför gör de gemensam sak med rökarna och protesterar mot utvidgat rökförbud och mindre uteplatser.

4 Responses to “Rökarna protesterar”

  1. Agneta Ohlsson

    Håller med barägarna. Nån måtta på förbudsivern får det allt vara.

    Svara
  2. Jonas Lundström

    Med viss rätt! Att sitta på en utservering och njuta av förbipasserande trafik är tydligen OK men inte att någon vid bordet brevid tänder en cigarett – som att sila mygg osv.

    Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS