Rossy de Palma och Pedro Almodóvar

När Almodóvar började skissera upp sin 20:e film med arbetsnamnet Silencio var en skådespelare redan vald – mallorkinska Rossy de Palma.

Pedro Almodóvar är en av Spaniens främsta filmskapare genom tiderna. Med filmer som Mujeres al borde de un ataque de nervios, Todo sobre mi madre och Hable con ella befäste hans sin position som en av de senaste decenniernas mest intressante filmskapare. I centrum för hans filmer står oftast kvinnorna – sårbara, utsatta men också starka och hårdhudade. Och tematiskt kommer han tillbaks till föreställningen att kvinnors sökande efter frihet och personlig utveckling utsätter dem för våld och lidande.

Utmärkelserna har inte låtit vänta på sig – två Oscars, två Golden Globe, sju Goya-pris och fyra BAFTA Awards.

Men vem är Rossy de Palma?

Hon är modellen för Almodóvars bild av den starka, engagerade kvinnan. Rossy blev berömd för sin roll i Mujeres al borde de un ataque de nervios, hon förknippas med Picassos kvinnoporträtt och har gett begreppet kvinnlig skönhet en bredare och djupare mening. Hon blandar reklam för lyxprodukter med engagerat stöd för föräldralösa barn i Ghana. Och tvekar inte att posera naken för att informera om bröstcancer samtidigt som hon marknadsför en egen serie parfymer.

Rossy och Almodóvar – ett spännande par för filmälskare.

Ett par klipp: Rossy 1 och Rossy 2

text: John Öjhammar

John är mycket filmintresserad och gästskribent då och då.

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS