Ryssen kommer

Ryssar Mallorca

Hotellägarna på Balearerna börjar så smått få kalla fötter inför årets sommarsäsong.

Bokningar av rum matchar inte tidigare år. Den tuffare konkurrensen från främst Turkiet och Egypten börjar kännas av. De viktigaste kundgrupperna – tyskar och britter – är priskänsliga och öarna börjar upplevas som dyra.

För britterna spökar dessutom ovissheten kring Brexit.

Semesterfirare från Tyskland och Storbritannien började redan förra året välja bort Balearerna. Men i blygsam omfattning, då nästan åtta miljoner ändå valde att semestra här. Drygt hälften av alla turister.

Och öarna blev mer än väl kompenserade. Spanjorer från fastlandet fyllde ut bortfallet med råge.

Om tyskar och britter fortsätter att svika, så har nu ryssarna seglat upp som ett nytt hopp för hotellen.

Den ryska ekonomin går hyggligt och hushållen har fått mer rubel att röra sig med. OECD ger en ganska positiv bild av utvecklingen i år och för 2020.

Bokningar från Moskva och Sankt Petersburg har tredubblats inför högsäsongen i år. Tack vare att fler flyg finns att välja bland. Positivt är också att rubeln står mer stabil mot euron.

Att det ändå bara rör sig om 60 000 ryssar är inget att haka upp sig på. Potentialen finns, det anser i vart fall chefen för resekoncernen Anex Tour, Stanislav Lazarov. Och pekar på att Rhodos och Kreta varje år lockar en halv miljon ryssar.

En siffra som Mallorca säkert kan matcha. Tycker Lazarov.