Skärpt hyreskontroll

Creative Commons CC0

Att hyra ut sin lägenhet eller villa på Mallorca till turister är mycket populärt. Gärna med hjälp av speciella plattformar på nätet som Airbnb, Homeaway, Wimdu eller Niumba.

En verksamhet som hotellnäringen inte ser med blida ögon. De anser att konkurrensen är ojust. Uthyrarna deklarerar inte sina inkomster och betalar därför ingen skatt.

Samma uppfattning har skattemyndigheterna.

Trots att en vetenskaplig studie visar på motsatsen: uthyrningen är inte särskilt omfattande ens under högsäsongen. Så där är inte mycket pengar att tjäna. Och hotellägaren har inget att frukta. Deras marknad är fem gånger större.

Oavsett akademisk analys – nu införs en betydligt hårdare kontroll av de privata bostadsuthyrarna.

Från första januari i år gäller för alla hyresförmedlare att de varje kvartal ska rapportera till skattemyndigheten vem som hyr, vad som hyrs ut, hyresperiodens längd och hyresbeloppet.

Redan nu finns tydliga tecken på att privata uthyrare lämnar marknaden.

De är rädda för att grannar ska anmäla deras – i många fall – olagliga verksamhet. En rapportering som myndigheterna rekommenderar.

Ett annat inslag är att grannföreningar i flerfamiljshus röstar om de vill ha korttidsgäster i huset. Är nejrösterna i majoritet så får en enskild ägare svårt att hyra ut.

Dessutom riskerar hyresförmedlarna höga böter om de på sina hemsidor har fastigheter som inte är registrerade.

Ett särskilt tack till Erika på Rent a Villa Mallorca för värdefulla synpunkter.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS