Skördetid på Son Campaner

Son Campaner Mallorca

I augusti blev vi inbjudna att hjälpa till med skörden på Bodega Son Campaner, som ligger nära Sencelles.

Son Campaner är en medelstor vingård (5 ha) som är välorganiserad och arbetar seriöst.

Klockan 7 på morgonen skulle vi vara på plats vid deras moderna anläggning. Det var en tidig start för oss, särskilt efter en sen natt med mycket arbete i baren.

Julia, vinmakaren, gav oss några enkla regler och tips hur vi skulle leta efter de fina druvklasarna. Dessutom visade hon hur vi skulle rensa bort de klasar och druvor som var ruttna inuti eller angripna av insekter.

Vi tog sax och hink och började leta efter de perfekta druvorna. Den här dagen skördade vi syrah, en druvsort som på grund av sitt tunna skal lätt angrips alla slags insekter.

Bland de fina klasarna fanns några som var dåliga. Det var viktigt att titta noga och göra en snabb bedömning för att se vilka klasar eller druvor som skulle skördas. De övriga slängdes på marken för att bli jord igen.

När hinken var full skulle den tömmas i en större behållare i slutet av raden, sedan tillbaka för att plocka mer.

När den stora behållaren var full, togs den till huvudbyggnaden. Där lämnades druvorna för att kylas ner på ett svalt ställe, i väntan på pressningen. I slutet pumpas sedan ”det mesta” in i rostfria ståltankar för att jäsa.

Att skörda är ett hårt arbete eftersom solen steker hela tiden och din rygg är mestadels böjd. Trots det rekommenderar vi alla vinintresserade att skaffa sig den här erfarenheten.

text och foto: Ivan Gonzalez Gainza  & Lara Carfield , tidigare ägare till vinbaren Wine Industry

översättning: Elizabeth Ekman