Spanien runt

Munkavlelagen har drabbat cirka 500 personer med böter sedan starten 2015.

Lagen säger att du inte får demonstrera utanför offentliga byggnader, inte fotografera poliser eller visa bristande respekt. Straffet är höga böter som i många fall kan utfärdas utan domstolsbeslut.

Sittande  konservativa regering drev igenom lagen trots hårt motstånd från övriga partier och från Amnesty International.

Av de 500 som fällts har ungefär hälften gjort smärre förseelser. Skillnaden finns i bötesbeloppet. Som mindre förseelser räknas att blockera en gata eller att uppträda störande. Boten kostar mellan 100 till 600 euros.

Att vägra visa sitt id-kort kostar mellan 600 och 30 000 euros. Högsta boten som hittills har utmätts är 100 000 för otillåten demonstration i Almeria. Böterna kan uppgå till max 600 000 euros.

Riksmedierna i Spanien tappar på marknaden, visar en statlig undersökning. TV- tittarna väljer de två privata bolagen Mediaset och Atresmedia före RTVE.

Mediaset har i genomsnitt 31% av tittarna, Atresmedia har 27% och statliga RTVE med fem kanaler får endast 17%.

Ännu sämre är det på nätet där RTVE får nöja sig med 7 miljoner unika besökare i månaden trots att de har det största arkivet med mer än 600 000 program. Mediaset har 11 miljoner och Atresmedia 9,5 miljoner besökare per månad.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS