Spaniens skuggsida

I slutet av förra året presenterades en undersökning som visade att fyra av fem spanjorer ansåg att den spanska regeringen misslyckats med att bekämpa korruptionen.

Föreställningen är att många mutanklagade slipper straff för att det politiska systemet ger dem skydd.

På nyåret kom Transparancey Internationals årliga undersökning av korruptionen i 176 länder.

Deras resultat stöder spanjorernas kritik av mutkulturen i landet.

Aldrig tidigare har Spanien hamnat så högt – på 41:e plats. 2015 var platssiffran 36. Närmaste länder är Georgien och Tjeckien. Minst korrumperade är Danmark och Nya Zeeland.

Resultatet för Spaniens del är alltså mycket nedslående.

Inte minst med tanke på att två partier, Ciudadanos och Podemos, nått politiska framgångar med löftet att bekämpa just den utbredda korruptionen i landet.

Och därmed satt press på de tidigare samhällsbärande partierna Partido Popular och PSOE. Som båda har en historia kantad av mutskandaler.

På en fråga i en intervju förra sommaren, varför korruptionen är så utbredd inom Partido Popular, svarade premiärminister Rajoy raljerande att ” ingen är perfekt”.

Intrycket blir att ledande politiker inte tar mutkulturen på riktigt allvar.

I en kommentar till den aktuella undersökningen skriver Transparancys ordförande José Ugaz, att ”I många länder är människor berövade sina mest grundläggande behov och går till sängs hungriga på grund av korruption medan korrupta maktmänniskor lever i överflöd och slipper straff.”

Ord att ta till sig inte minst för en premiärminister.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS