Spansk ekonomi just nu

Det är goda nyheter för premiärminister Rajoy och hans konservativa regering – den spanska ekonomin håller på att repa sig efter år av stagnation. Goda med tanke på kommande riksdagsval i höst. I den senaste opinionsmätningen ökar PP avståndet till socialistiska PSOE.

Andra kvartalets ökning av landet samlade produktion, BNP, blev 1,0 procent och den största sedan krisen bröt ut för åtta år sedan. Under åtta kvartal i följd har ekonomin visat plussiffror. Och den optimistiska tonen har blivit ännu tydligare under juli i år med en starkt växande servicesektor.

Mycket går Spaniens väg just nu. Euron har försvagats kraftigt mot både pund och dollar, lågt oljepris gynnar landet med sitt stora behov av importerad energi. Det internationella ränteläget är mycket lågt och viktiga handelspartners upplever också bättre tider. Även de spanska hushållen har mer i plånboken och vågar konsumera.

På minussidan finns fortfarande den höga arbetslösheten (23%) och OECD vill se en bättre arbetsförmedling och satsningar på utbildning.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS