Författare får stort pris i Palma

Flera böcker av den spanske författaren Javier Marias finns nu översatta till svenska. Den senaste heter ”Förälskelser” och kom ut under våren 2013.  Sedan tidigare finns ”I morgon, under striden, tänk på mig” (1998) ”Alla själar” (2008) och ”Tidens mörka rygg” (2011).

Totalt har Javier Marias gett ut ett fyrtiotal böcker som är översatta till lika många språk och sålts i mer än 6 miljoner exemplar. Marias är född 1951 och uppväxt i USA eftersom hans far var motståndare till Franco. I hemlandet är denne framgångsrike romanförfattare även känd och omtyckt som tidningskrönikör i dagstidningen El Pais där han har en skarp blick för både litteratur och fotboll.

Den senaste boken Förälskelser handlar om hur en positiv känsla kan förvandlas till sin motsats och ursäkta starka negativa handlingar som till exempel mord.

Under året har han tilldelats priset ”El Premio Formentor de las Letras 2013” på 50 000 euro.
Med motiveringen: ”trots att han har publicerats sedan tidig ålder, har hans arbeten inte förlorat i kreativitet och han har blivit en av de mest intressanta författarna på spanska”.
Priset kommer att delas ut i Palma de Mallorca i augusti.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS