Spansk lag om samtycke

I våras klubbades en viktig lag i Sveriges riksdag. Samtyckeslagen.

Sex ska vara frivilligt annars är det olagligt. Samtyckeslagen säger att om en person inte uttryckligen säger ja eller aktivt visar att hen vill delta, då är det brottsligt.

Tidigare var kravet att gärningsmannen ska ha hotat, använt våld eller utnyttjat offrets utsatta läge.

Spaniens vice premiärminister som även ansvarar för jämställdhetsfrågor, Carmen Calvo, säger nu att man ska skärpa och förtydliga lagstiftningen kring sexualbrott. Det ska i framtiden inte vara upp till domarna att tolka vad som är våldtäkt eller inte.

Calvo vill därför se en våldtäktslag liknande den Sverige just infört. För att domen idag ska bli våldtäkt måste den utsatta visa att det förekommit våld och hot.

I ett aktuellt fall – La Manada – ledde den lagtolkningen till stora protester över hela Spanien. Fem män förgrep sig på en 18-årig flicka, som paralyserad av skräck passivt lät sig kränkas å det grövsta.

Männen behövde därför inte hota eller använda våld för att få sin vilja igenom. De dömdes till sexuellt utnyttjande, inte våldtäkt. Som skulle ha gett mycket längre fängelsestraff.

I arbetet med en ny våldtäktslag knyter Calvo till sig fem kvinnliga jurister, som är specialister på könsrelaterat våld.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS