Städbolaget Sareb

Som ett led i rekonstruktionen av de spanska bankerna efter kraschen på fastighetsmarknaden 2008 bildades fyra år senare Sareb (La Sociedad de Gestión de Activos procedentes de la Reestructuración Bancaria).

Till det delvis privatägda bolaget fördes över från konkurshotade banker nästan 200 000 reala tillgångar. Små och stora industrianläggningar, kontor, villor och lägenheter till ett värde av över 50 miljarder euro.

Ett liknande upplägg hade vi i Sverige efter fastighetskraschen 1991-92. Bolaget hette Securum och var helägt av staten.

Kravet på Sareb är sälja av tillgångarna till marknadspris och att verksamheten ska vara helt avvecklad efter 15 år, alltså senast 2027. En liknande tidsfrist hade Securum men avvecklingen gick över förväntan och bolaget lades ner redan efter fem år 1997.

I dagsläget har Sareb fastigheter värda över en miljard euro på Balearerna. De flesta finns i Palma och närliggande Marratxi. Andra orter är Andratx och Llucmajor.

Bolagets chef, Jaime Echegoyen, är optimistisk – utförsäljningen går snabbare än planerat. Och skälet är naturligtvis att öarnas ekonomi pekar starkt uppåt.

När han ska nämna ett problem så stannar han framför de lägenheter som fortfarande står halvfärdiga. Det byråkratiska krånglet kring nya byggnadstillstånd bromsar upp försäljningarna.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS