Stadsdelar i Palma

Nu är det dags för ännu en stadsdel.
Puig de Sant Pere eller San Pedro som det heter på spanska. Området ligger i centrum och angränsar i väster till parken La Feixina (vid Avenida de Argentina) och därmed nära Santa Catalina. I söder mot Gabriel Roca (Strandpromenaden), i norr till Santa Creu (mot stadsdelen Jaime III) och slutligen åt öster mot Sant Llorenc och stadsdelen Lonja-Borne. Minst sagt centralt, alltså!
San Pedro är en av Palmas äldsta och minsta stadsdelar. Redan på medeltiden började människor bosätta sig här.

UppoNerKyrka (400x290)
Vid denna kyrka börjar stadsdelen San Pedro vid Puerta de Santa Catalina.

De gamla stadsmurarna, som ligger i söder, skyddade många gånger denna del från inkräktare. Inte minst från havet. När Palma år 1223 erövrades av Kungen av Aragonien klarade sig denna stadsdel i princip helt från förstörelse; tack vare muren! Idag finns Moderna Muséets lokaler inrymda i dessa murar. Muséet heter Es Baluard och invigdes av Kungafamiljen år 2004.

EsBaluard-MMuseet (400x238)

Bostäderna i San Pedro var från början enfamiljshus i två våningar. Nedre våningen var avsedd för familjens försörjning såsom verkstäder av olika slag, försäljning av bröd och livsmedel med mera. En trappa upp låg själva bostaden. Trappan var då inne i huset. Senare blev det fler våningar med fler familjer i huset. Dock var bottenplanet fortfarande ägnat åt försörjningen. Då fanns det två dörrar på bottenplanet, en till lokalen och en annan till trappan, som ledde till de olika våningarna med bostäder.
År 1885 var San Pedro den tätast befolkade stadsdelen i Palma de Mallorca. Numera finns det i stadsdelen endast 202 bostäder och 505 personer bor här varav 80 är födda i något annat land.

HusSanPedro (285x400)

Det finns 40 registrerade företag, bland annat 15 barer och restauranger, 15 livsmedelsbutiker och tre verkstäder. Mallorca Nyheter kommer tillbaka med fler stadsdelar var fjortonde dag. På återläsande!
foto: Marie Skantz

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS