Stadsdelar i Palma

Nu är det dags för ännu en stadsdel.
La Lonja – El Born är en av de 12 stadsdelar som tillhör Palma centrum. En stadsdel med många exklusiva butiker men även flera ”vanliga”. Finns nog ingen som varit i Palma utan att ha shoppat något här. De flesta som varit i Palma har dessutom säkert gått utmed Passeig des Born, som norrut leder till Plaza Juan Carlos I. Där ligger kända Bar Bosch, Palmas äldsta bar, som i princip varit öppen varje dag sedan 1936. Här är fullsatt så gott som året om!

PasseigBorn1 (400x297)

La Lonja – El Born är en stadsdel med många fastigheter av stort arkitektoniskt och miljömässigt värde. Många hus är byggda i barock eller gotisk stil.
Flera har öppna innergårdar, så kallade patios. Flera av dem är som stora trädgårdar. La Lonja-Born är en stadsdel med mycket historia. Porten till den äldsta delen av området, där morerna redan på medeltiden grundlade de första byggnaderna, heter La Gabarra del sal. Den ligger i närheten av Plaza de la Reina som är slutet av Passeig des Born.

PlazaLaReina (400x283)

Efter Plaza la Reina börjar Avenida Antonio Maura, som leder ner mot havet och Passeig Sagrera. Där finns ännu en känd Plaza, La Lonja, där flera restauranger ligger, och som bland annat erbjuder färsk fisk och skaldjur. Medelhavets närhet och närheten till Palmas Fiskauktion gör detta möjligt! La Lonja är också namnet på en ståtlig byggnad från 1400-talet. Det var tidigare Palmas Börshus, idag ett kulturcenter. Här har man ofta konstutställningar.

PlazaLonjaFisk (393x400)

I La Lonja – El Born finns 1028 bostäder i vilka 1923 personer bor. Här bor många välutbildade och yrkesarbetande. Inte så många barn och inte heller så många äldre personer. Invånare från andra länder än Spanien utgörs av 570, varav majoriteten 473 kommer från något EU-land. Övriga Europa är representerat med 15 personer, 75 kommer från Latinamerika, 15 är asiater och 18 afrikaner. Mer än hälften av invånarna bor ensamma.
Det fanns för ett par år sedan 435 registrerade företag varav 337 inom tjänstesektorn och 98 inom bar, café och restaurangnäringen. Mallorca Nyheter kommer tillbaka med fler stadsdelar. På återläsande!
foto: Marie Skantz

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS